הוצאת רישיון נשק בישראל היא תהליך שעשוי להיות מורכב ומאתגר. הוא מושפע מהמצב הביטחוני המשתנה, מדיניות ממשלתית מתעדכנת וכמובן הנתונים האינדיבידואליים של מגיש הבקשה.
בעוד שהביקוש לרישיונות נשק גובר, גם הדרישות והבדיקות מתהדקות.
מאמר זה מציע מבט מקיף על התהליך, עם דגש על מקסום סיכויי הזכאות שלכם.
מיד נסקור את השלבים המרכזיים, מזיהוי הזכאות הראשונית ועד להגשת הבקשה והתמודדות עם אתגרים אפשריים.
בעוד שפרטי התבחינים ותנאי הסף מפורטים במדריך הוצאת רישיון נשק שלנו, וסקירה מעמיקה של התבחינים זמינה בתבחינים רישיון נשק, כאן נתמקד באסטרטגיות ובטיפים מעשיים להגדלת סיכויי ההצלחה שלכם.
בין אם אתם שוקלים להגיש בקשה בעצמכם או מתלבטים לגבי פנייה לייעוץ משפטי, מאמר זה יספק לכם את הכלים להתמודד עם התהליך ביעילות ובביטחון.
תיכף נענה על השאלות המרכזיות שמנקרות בראשך בנוגע לרישיון נשק.
מי זכאי להוציא רישיון לנשק, האם אני זכאי?
איך מגישים הבקשה? האם זה פשוט וזורם, או מסובך ומתיש?
יש דעה האומרת שאפשר להגיש עצמאית ללא עו"ד, האם אכן צריך עו"ד בשביל להצליח בבקשה?
באילו מקרים מומלץ לפנות לעו"ד לקבלת רישיון נשק ולא להגיש באופן עצמאי?
מה קורה אם נחקרתי במשטרה, והתיק כנגדי נסגר, האם נפגעה זכאותי?
אם הגשתי בקשה באופן עצמאי, וסורבתי, האם מומלץ להגיש ערר במסגרת טופס הערר אותו מציע האגף לרישוי כלי ירייה, או חייב לפנות לעו"ד מהתחום, כדי להצליח?
עברתי על התבחינים, אני לא נכנס להגדרה של אחד מהם, אבל אני מרגיש מאוים באופן ממשי וחושש לביטחוני האישי. איך עליי לפעול?
אני בעל עסק שבו סחורה יקרה ואני מרגיש מסומן על ידי גורמים פליליים, אולם איני עונה לתבחין הקשור להוצאת רישיון נשק. מה עליי לעשות?
במאמר זה נשתדל לתת מענה לשאלות אלו, וגם לאחרות, אולם נציין שאין לראות בו אלא מעין "מפת דרכים" כללית לעניין תהליך הוצאת הרישיון, שכן לכל מקרה פרטני ניואנסים שונים וכתוצאה מכך גם דרכים שונות לפתור אותו.
ראשית נציין שמבחינת מדינת ישראל, כעיקרון, לא כל אזרח זכאי אוטומטית לקבל רישיון נשק. המדיניות כאן בשונה מהמדיניות בארה"ב. חותרת לצמצום כלי הנשק המוחזקים בידי אזרחי המדינה. וכיום אפילו יותר. תבחינים שבעבר היו לגיטימיים כקריטריונים לקבלת רישיונות נשק. הוצאו מרשימות התבחינים של המשרד לביטחון לאומי. לדוגמא תבחינים של עיסוק במסחר בזהב ויהלומים, הגנה עצמית, נהגי אוטובוס ומוניות, שבוטלו.
לא ניכנס לסיבות בגללם השתנתה מדיניות הממשלה, אולם חשוב לדעת כי ככלל המדינה חוששת שריבוי כלי נשק בידי אזרחים יוביל לכך שאלו ימצאו את דרכם לארגוני טרור או כנופיות פשע.
בנוסף לאור האלימות הכללית הגואה ברחובות. עיין ערך מקרי האלימות על רקע מריבות חניה או ריבוי מקרי אלימות בתוך המשפחה, המדינה מעדיפה כי כמה שפחות נשק אישי "ימצא בסביבה".
ואולם, עדיין, בשנים האחרונות, נמנעו פיגועים רבים, או הסתיימו במיעוט נפגעים, בעיקר ובזכות תושיית אזרחים אמיצים הנושאים נשק אישי, לכן מבינה המדינה כי אינטרס הציבור שיהיו אזרחים נושאי נשק בכל איזור. הדבר הוכח כיעיל וכסיוע מוצלח למשטרה וזרועות הביטחון, שהרי כוחות הביטחון אינם יכולים להימצא בכל קרן רחוב (וזאת מבלי להיכנס להימצאותם במצוקת כוח אדם.)
אז מי זכאי להוצאת רישיון נשק בישראל?
מי שעומד בתנאי הסף וכן נכנס לאחד מהתבחינים (הקריטריונים) שנקבעו על ידי המשרד לביטחון לאומי
תנאי סף:
על המבקש להיות בעל אזרחות ישראלית או בעל תושבות קבע.
על המבקש לדעת את השפה העברית, דיבור, קריאה וכתיבה.
על המבקש להיות בגיל 21 ככל ששירת בצבא או עשה שירות לאומי.
על המבקש להיות בגיל 27 לפחות אם לא עשה שירות צבאי או לאומי.
על המבקש להיות בגיל 45 לפחות, אם הוא אזרח חוץ בעל תושבות בארץ, כאשר אין רלוונטיות לשירות צבאי או לאומי אם עשה ואם לאו.
על המבקש להוכיח בריאות פיזית נפשית ורגשית תקינה.
לאחר שנמצאת עונה לתנאי הסף, עליך לעמוד באחד התבחינים המופיע ברשימת התבחינים שפרסם המשרד לביטחון לאומי, באתר אגף רישוי כלי ירייה.
להלן רשימת תבחינים פופולארים להגשת רישיון נשק, של המשרד לביטחון לאומי.
מגורים ביישוב זכאי: יש להוכיח מגורים בקביעות ביישוב.
עיסוק ביישוב זכאי: עבודה המחייבת הגעה מספר ימים בשבוע.
שירות בכוחות הביטחון: לוחמים רובאי 07/08, קצינים, נגדים (דרגת רס"ר).
לוחמי אש : ותק של שנתיים לפחות.
שירות במשטרת ישראל : מי שמשרת או שירת במשטרה במשך שנתיים לפחות, או שהוא מתנדב עם ותק של 10 שנים.
מתנדבים ועובדי כוחות הצלה: עובדי מד"א עם ותק שנה; עובדי כמו כן מתנדבים בזק"א ואיחוד הצלה בעלי ותק שנה.
המלצה פרטנית של המשטרה: המלצת קצין בדרגת סגן ניצב ומעלה, המלצת ראש אגף אבטחה במשטרת ישראל.
ישנם תבחינים נוספים יותר נדירים, שלא לומר אזוטריים, למשל קב"ט בישוב מוכר, פקח יערות, מדריך ירי, מורה דרך, חקלאי מוכר, מוביל חומרי נפץ, רישיון ציד, מדביר, ספורטאי פעיל. לרשימת התבחינים המלאה עיינו במאמר תבחיני רישיון נשק
ראוי לציין שגם אם הנך עומד בתנאי הסף והתבחינים, עדיין למשרד הבריאות ולזרועות הביטחון שמורה זכות להביע התנגדות לבקשתך שכן הבקשות מועברות לאישורם.
האם חייב לשכור עורך דין כדי לקבל רישיון נשק או שניתן לבצע את התהליך באופן עצמאי?
התשובה הפשוטה, בגדול ניתן לעשות זאת בעצמך, בדיוק כמו שזכותך לייצג את עצמך בבית משפט וניתן לייצג את עצמך בבית המשפט. ואולם, להגשה באמצעות עורך דין נשק מספר יתרונות וסיבות. נחלק זאת לשלושה חלקים:
חלק ראשון - עמידה בתנאים ונכונות להתמודד עם בירוקרטיה, תגיש בקשה בעצמך: אם אתה עונה לשני התנאים הבאים אתה יכול להגיש בקשה בעצמך. ראשית, אתה עומד בתנאי הסף והקריטריונים באופן ברור וללא ספיקות. שנית, אתה באופייך יודע להתמודד עם בירוקרטיה ומוקשים בירוקרטים ופרוצדורה ויש לך מספיק חשק להתמודד עם התנהלות של רשות כמו האגף לרישוי כלי ירייה. ככל שתשובתך חיובית לשאלות לעיל, אתה יכול להגיש בקשה בעצמך.
חלק שני – החשיבות אותה אתה רואה בקבלת הרישיון אתה חייב לשאול את עצמך כמה אנרגיה אתה מוכן להשקיע כדי לקבל את רישיון הנשק, ככל שנחישותך גדולה יותר וככל שמבחינתך החשיבות בנשיאת הנשק רבה יותר, ההמלצה היא להתחיל את ההליך עם ליווי משפטי. ולא חלילה ליפול בטעויות קטנות שהתיקון שלהם לאחר מכן מורכב הרבה יותר.
חלק שלישי – "איזהו חכם הרואה את הנולד". ככל שלהערכתך, יש ספק בעמידה באחד התבחינים, או שתיתכן התנגדות המשטרה למתן הרישיון, וככל שנדרש לעתירה מנהלית בסופו של דבר. חשוב להתחיל את התהליך מתחילה עם ייצוג משפטי מסודר כדי להיות בבחינת "איזהו חכם הרואה את הנולד". במקרה כזה נבנה את הבקשה מלכתחילה באופן כזה שתהיה מכוונת לעיניו של השופט שישב בדין בעתיד להחליט אם לאשר לך את הרישיון.
מתי עלולה המשטרה להתנגד למתן רישיון נשק?
עליך לדעת שאם נחקרת במשטרה בעבר, גם אם התיק נסגר ללא שהוגש כתב אישום. בין אם מדובר באירוע משמעותי או אפילו אזוטרי כגון וויכוח שטותי או קללות שהסתיימו בתלונות שווא וכדו', קח בחשבון שתוגש התנגדות משטרה למתן הרישיון שכן "שמך נקשר לאירוע אלימות". וכן על זה הדרך.. במקרה כזה יש לבצע הליך של מחיקת רישום זה בטרם נגיש בקשה. או שנוודא עם המשטרה מראש שאינה מתכוונת להתנגד וכי אינה רואה באירוע זה כאירוע המונע מבחינתה נשיאת נשק על ידך.
מתיי עלול המשרד לביטחון לאומי להתנגד למתן רישיון נשק?
התנגדות האגף לרישוי כלי ירייה מטעמים שברקע נפשי או רפואי, עלולה להגיע ככל שיש בתיק הרפואי שלך תיעוד על אירועי נפש וכדו', (גם כאלו המוגדרים קלים ונורמטיבים), יתכן כי פקידי הרישוי באגף לרישוי כלי ירייה יראו בכך גורם המונע ממך לקבל רישיון. אולם עליך לדעת שכל מקרה לגופו. פקידי הרישוי ממלאים את תפקידם "לפי הספר", לפיכך יש להם נטייה באופן טבעי, לפרש את החוק בצורה מילולית ודווקנית, אולם אנו בעזרת גורמי בריאות מקצועיים עמם אנו עובדים לאורך השנים, למדנו לתת מענה למאות לקוחות. גורמי המקצוע שלנו, לאחר בחינה מסודרת יציידו אותך בחוות דעת רפואית המאשרת את כשירותך לשאת נשק.
ראוי לומר ביושר, כי פקידי הרישוי המטפלים באלפי בקשות בשנה, נצמדים לנהלים, ההנחיות והוראות החוק כלשונם, לכן הם לא מכירים בחריגים או יוצאי דופן. דבר לעיתים זה מקשה מאד על כאלו המגישים בקשות עצמאיות. לכן, ככל ששיקולים כמו נוחות, זריזות, חיסכון בזמן יחד עם סיכוי משופר לקבל מענה חיובי וזורם ללא מורכבויות מיותרות. עומדים מול עיניך, אתה יותר ממוזמן להנות מהניסיון והמומחיות שיש למשרדנו להציע. אנו נשמח להגיש עבורך את הבקשה בצורה יעילה ומשכנעת, הגשה שתעלה את סיכוייך לקבל את רישיון הנשק.
בין לקוחותינו נמנים, אזרחים, שוטרים, קצינים ואנשי עסקים, המטרה מבחינתם הייתה שהגשת הבקשה תיעשה בצורה נכונה ומדויקת, תוך הבנה כי אין חכם כבעל ניסיון. וכך שאנחנו אלה שננתב עבורם את הדרך בשדה המוקשים הבירוקרטי. ככל שתרצה, נלך אתך יד ביד, במסלול אותו אנחנו מכירים היטב, החל מהבקשות להוצאת הרישיון, עבור בהגשת עררים על החלטות האגף לרישוי כלי ירייה במקרה של דחיית רישיון נשק המשך בעתירה מנהלית במקרה של ביטול רישיון נשק ככל שיעלה צורך, ועד לערעור בבית המשפט העליון.
לסיכום, אנחנו מצידנו בפרנקל אמסלם ושות' אוהבים ונהנים להיות שותפים לדרך של לקוחותינו משלב הגשת בקשה לרישיון נשק עד להשגת לרישיון הנשק.
הרמת כוסית עם לקוחות המשרד שקיבלו רישיון נשק, אלו סוג האירועים שבגללם הקמנו את המשרד ובחרנו במקצוע עריכת הדין. אתה יותר ממוזמן לפנות אלינו בכל הקשור לרישיון נשק, רישוי כלי ירייה והגנה .
אנחנו רוצים להיות שותפים שלך לדרך, עד ליעד.
תשאיר פרטים כאן ונחזור אליך.